Kredietkaart

Alternatief voor minilening: de kredietkaart

Zou u graag snel geld willen lenen en dit geleende geld in een korte tijd terugbetalen? Denk dan eens na over de aanschaf van de kredietkaart. Met deze kaart kunt u snel geld opnemen dat u niet op uw bankrekening heeft staan. Wanneer u het geleende geld de maand erop weer terugbetaalt, heeft u geen last van extra rentekosten. Lees snel verder over de mogelijkheden en de voor- en nadelen omtrent de kredietkaart.

 

Wat is een kredietkaart?

De kredietkaart wordt ook wel creditcard genoemd. Bij het gebruiken van een kredietkaart wordt u als het ware uitstel van betaling gegeven. Uw uitgaven worden niet meteen van uw rekening af gehaald, maar u heeft een maand de tijd om ervoor te zorgen dat u voldoende saldo op uw normale bankrekening heeft staan die gekoppeld is aan uw pinpas. Het aanvragen van een kredietkaart is over het algemeen gratis en mogelijk voor personen van minimaal achttien jaar oud.

 

Voordelen van de kredietkaart

Het merendeel van de bevolking is in het bezit van een kredietkaart. De kredietkaart is handig in gebruik, en de kredietkaart wordt bij de meeste winkels in België geaccepteerd. Het grootste voordeel aan de kredietkaart is misschien wel dat deze wereldwijd geaccepteerd wordt. U hoeft niet moeilijk meer te doen bij de wisselkantoren, één pas in de portemonnee en u kunt overal betalen. Op deze manier wordt het reizen een stuk gemakkelijker.

 

Daarnaast is de creditcard ook praktisch voor wanneer u even krap bij kas zit. De kredietkaart zorgt er namelijk voor dat u geld kunt lenen van de bank. Dit bedrag hoeft pas terugbetaald te worden in de volgende maand. De kredietkaart zorgt er als het ware voor dat u een krediet heeft dat geen extra kosten met zich meebrengt.

 

Wanneer u op vakantie gaat en gebruikmaakt van de kredietkaart, dan is het mogelijk dat u soms een kleine bijdrage betaalt. Binnen de Europese Unie betaalt u geen extra kosten, maar in de landen buiten de Europese Unie zult u een klein bedrag moeten betalen voor het geld dat u opneemt of uitgeeft. De wisselkoersen zijn echter gunstig, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken om hoge kosten.

 

Het laatste voordeel aan de kredietkaart, en ook zeker niet het minste voordeel, is dat u verzekerd bent wanneer uw kredietkaart wordt gestolen. Vanaf het moment dat u aangifte doet bent u verzekerd voor het misbruik van uw kaart. U krijgt in dit geval de gemaakte kosten vergoed.

 

Nadelen van de kredietkaart

Helaas hebben veel producten en diensten ook zo hun nadelen. Eén van de grootste nadelen aan de kredietkaart is dat het steeds gemakkelijker is voor fraudeurs om fraude te plegen met uw kaart. Let er in dit geval dus op dat u alleen gebruik maakt van betrouwbare websites. U zult echter nooit uw pincode op het internet mogen vermelden. Zodra hiernaar wordt gevraagd, dient u de website meteen te sluiten om kredietkaartfraude te voorkomen.

 

Wanneer u gebruik maakt van uw kredietkaart, hoeft u over het algemeen de volgende maand het geleende geld pas terug te betalen. Het is echter ook mogelijk om het geleende bedrag terug te betalen in meerdere maanden. Let er echter wel op dat de kosten van het spreiden van uw terugbetalingen op kunnen lopen. Het is dus verstandig om pas gebruik te maken van uw kredietkaart wanneer u zeker weet dat u de gemaakte kosten binnen de eerste termijn terug kunt betalen.

 

Bij de meeste kredietverstrekkers zult u een jaarlijks bedrag moeten betalen voor het gebruiken van een kredietkaart. Het is dan ook mogelijk dat u voor een aantal jaren vastzit aan de kredietkaart. Daarnaast is het vaak ook kostbaar om geldbedragen op te nemen bij geldautomaten. Het is daarom handiger om de kredietkaart voornamelijk te gebruiken bij het aanschaffen van producten of diensten in fysieke of online winkels.

 

Natuurlijk zult u voor uw kredietkaart, ook wel creditcard genoemd, een nieuwe pincode krijgen. Het is niet altijd even gemakkelijk om al de verschillende pincodes van uw bankpassen te onthouden. Het opschrijven van een pincode is echter ook geen oplossing. Wanneer de kredietverstrekker erachter komt dat u uw pincode ergens heeft genoteerd, zal de verzekering wegvallen en zult u geleden schade zelf moeten betalen.

 

Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om voor een even hoog bedrag in aanmerking te komen wanneer het aankomt op uw kredietkaart. Zo hebben studenten bijvoorbeeld recht op een gratis kaart, maar vaak hebben zij een limiet tot €1.000,-. Dit bedrag kan echter per bank of kredietverstrekker verschillen.

 

Opgelet!

Dankzij de crisis gebruiken steeds meer mensen de kredietkaart om hun dagelijkse uitgaven te kunnen bekostigen. Is dit wel zo verstandig? Het antwoord is simpel: nee, dit is niet verstandig! Veel mensen zien hierbij over het hoofd dat de kosten daadwerkelijk kunnen worden uitgesteld, maar dat zij later meer geld moeten betalen omdat er een rente over de lening moet worden betaald. De rente van deze lening kan oplopen tot maar liefst 16% van het geleende geldbedrag. Misschien dat het u op dat moment zelf erg goed uitkomt om de betaling uit te stellen, maar later kan dit serieuze financiële problemen veroorzaken.

 

Aanvragen van een kredietkaart

Het is tegenwoordig een fluitje van een cent om de kredietkaart aan te vragen. De bekendste kredietkaarten ter wereld zijn die van VISA en MasterCard. Deze kredietkaarten kunt u gemakkelijk aanvragen. Voor beide kaarten betaalt u slechts €5,- in de maand en het opnemen van geld is geheel kosteloos. De maximale limiet die u kunt besteden met deze kredietkaarten is €2.000,-. Wanneer u een negatief kaartsaldo heeft, zult u per maand een bedrag van €4,96 moeten betalen om rente over uw schuld te betalen. Ook is het mogelijk om bij sommige kredietverstrekkers een kredietkaart aan te vragen waarbij u gebruik kunt maken van hogere kredieten. Let er echter wel op dat de kosten voor deze kaarten flink op kunnen lopen. De duurdere kredietkaarten, zoals de Gold Card, zijn niet door iedereen aan te vragen. Het lenen van geld kost in de meeste gevallen geld. Let er dus op dat u hier verstandig mee omgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.